Rengasinfo

EU-rengasmerkintä

Vierintävastus (polttoainetaloudellisuus)
Matala vierintävastus säästää polttoainetta ja vähentää CO2-päästöjä. Yhden luokan parannus vastaa vähintään 0,1 litran polttoainesäästöä 100 kilometrillä.
D-luokka ei ole käytössä.

Märkäpito
Märkäpito on olennaista ajoturvallisuuden kannalta, renkaat, joilla on hyvä märkäpitoluokitus, pysähtyvät nopeammin märällä tiellä täysjarrutuksessa. Suorituskyky on myös asteikolla A-G, poislukien luokat D ja G jotka eivät ole tällä hetkellä käytössä.
Jarrutusmatkan erotus A- ja F- luokkien välillä voi olla jopa 18 metriä.

Ohiajomelu
Renkaiden melupäästö vaikuttaa ajoneuvon kokonaismelutasoon. Mittausarvo kertoo ohiajomelun voimakkuuden.
Mitä enemmän merkinnässä on värillisiä pylväitä, sitä äänekkäämmät renkaat on.

Rengasmerkinnät

Tärkein renkaassa oleva tieto on sen koko, joka ilmaistaan numero- ja kirjainyhdistelmällä, kuten 205/55 R 16 94 V XL. Esimerkkikoon numeroiden ja kirjainten selitykset:

205renkaan leveys millimetreinä
55Renkaan profiilisuhde. Renkaan korkeus on 55 prosenttia poikkileikkausleveydestä.
RRenkaan rakenne, eli vyörengas.
16Vanteen koko, eli halkaisija tuumissa.
94Kuormitusluokka
VNopeusluokka, eli maksiminopeus. V=240 km/h
XLExtra load, eli korotettu kuormitusluokka.

Nopeusluokka kertoo suurimman renkaalle sallitun nopeuden. Renkaat kannattaa valita valmistajan suosituksen mukaisesti. Suositeltua alempi nopeusluokka voi huonontaa ajo-ominaisuuksia ja korkeampi nopeusluokka vähentää ajomukavuutta.

1.6.2020 voimaan tulleen tieliikennelain myötä talvirengasasetuksista poistuivat päivämäärät, jolloin talvirenkaita edellytetään käytettävän. Uuden lain mukaan talvirenkaita tulee käyttää marraskuun alusta maaliskuun loppuun, jos keli sitä edellyttää. Vastuu talvirenkaita edellyttävän kelin arvioimisesta on kuljettajalla.

Vaihda Talvirenkaat ajoissa

Käytännössä talvirenkaat kannattaa kuitenkin vaihtaa alle hyvissä ajoin. Vaikka kalenteri ei enää määrää vaihtopäivää, ei vaihtoa kannatta lykätä liian myöhään, sillä Suomen keli voi vaihtua vesisateesta jäätävään tihkuun tai lumeen päivässä. Syysaamut yllättävät mustalla jäällä, eikä kevätkään aina tule ennen kunnon takatalvea. Myös maantieteellisesti erot vallitsevassa säätilassa ovat varsinkin talvella huomattavat.

Jos keli muuttuu yllättäen tai eteen tulee äkillinen tarve matkustaa toiselle puolelle Suomea, ei renkaiden vaihtaminen ole välttämättä mahdollista esimerkiksi ajanpuutteen, aukioloaikojen, juhlapyhien tai rengasliikkeiden jonojen takia. Uuden lain myötä talvirenkaiden mahdollinen käyttöaika venyi kahdella kuukaudella, mikä antaa pelivaraa myös syksyyn – viisas autoilija vaihtaa renkaat ennen rengasliikkeiden vaihtoruuhkaa tai vaarallisia lumimyräköitä.

Kesärenkaat eivät sovellu talvikäyttöön!

Huomioitavaa on vaikka laki sallii ajoittain kesärenkaiden käytön talvikuukausina ei se poista sitä tosiasiaa, että kesärengas on vaarallinen Suomen kylmillä talvikeleillä. Kesärenkaat on suunniteltu lämpimiin kesää vastaaviin olosuhteisiin ja niiden pito-ominaisuudet alenevat huomattavasti kylmällä kelillä ajettaessa. Vastuullinen autoilija ennakoi ja varautuu talven alla keliin ja kunnoltaan sopivilla talvirenkailla ottaen näin huomioon oman ja muiden tienkäyttäjien turvallisuuden.

Moottoripyörän rengasmerkinnät

Michelin Road 5
/ 180/55/ZR 17 M/C 73W TL
* 180 on renkaan leveys millimetreinä
* 55 on profiilisuhde %
* ZR renkaan rakenne
* 17 on vanteen tuumakoko
* M/C vain moottoripyöriin soveltuva rengas
* 73 on kantavuusindeksi
* W on nopeusluokka
* TL tarkoittaa sisärenkaatonta tubeless rengasta

Merkinnät ZR ja R tarkoittavat vyörengasta (radiaalirengas). Iso B on puolivyörengas (ristikudosvyörengas). Pelkkä väliviiva renkaassa tarkoittaa ristikudosrengasta.

Reinforced = reinf. tai GT- merkintä tarkoittaa vahvistettua runkoa. Näitä renkaita käytetään isoissa moottoripyörissä.

TT- merkintä = tarvitsee sisärenkaan. Meiltä saa myös moottoripyörän sisärenkaat ja vannenauhat.

Shopping Cart